Pamatuj si mě     Zapomenuté heslo?   Registrovat  

Otevřete oči i uši, aby krůpěje Světla dopadly na živnou půdu

 

Jest neklamnou známkou hlubokého pádu a jistého úpadku, začne‑li lidstvo pod lží pokroku chtíti „povznésti se“ nad podporující a povzbuzující v každém směru klenot pocitu studu. Nechť jest to již pod pláštíkem sportu, zdravotnictví, módy, výchovy dětí nebo za mnohými jinými k tomu vítanými záminkami. Nelze pak zadržeti klesání a pád a jen úděs nejsilnějšího druhu může ještě přiměti jednotlivce ze všech těch, kdo se bezmyšlenkovitě nechali strhnouti na tuto cestu, aby se vzpamatovali.

 

*

 

V zázračném díle stvoření jest tolik tiše a bezpečně pracujících zákonů, že by bylo možno přinésti pojednání o každém z tisícerých dějů v bytí člověka. Tato pojednání sbíhala by se však vždy opět v jediný veliký základní rys: k dokonalosti Stvořitele jako k východisku, jehož vůle jest živě tvořící duch.

 

*

 

Kdo nechá za sebe mysleti jiné, ten dává jim nad sehou moc, snižuje sebe sama na otroka a činí se tím nesvobodným. Bůh dal člověku sílu svobodného rozhodnutí, dal mu schopnost myšlení a cítění a musí se mu proto přirozeně dostati také vyúčtování za všechno to, co nese s sebou tato schopnost svobodného rozhodování! Bůh chtěl míti svobodné lidi, ne otroky!

 

*

 

Není to hřích, ale povinnost, aby každý při probouzející se zralosti, jíž vchází do plné zodpovědnosti za sebe, začal také přemýšleti o tom, čemu byl dosud učen.

 

*

 

Člověk, který to či ono, skutečně dobré, opomíjí proto, že to nemůže pochopit, není daleko tak zavržení hodný jako ti, kteří bez přesvědčení přidržují se kultu, jehož úplně nechápou.

 

*

 

Avšak modloslužbou a zřejmým přestoupením nejsvětějšího ze všech přikázání jejich Boha jest, prokazují‑li symbolu takovou poctu, která přísluší jedině Bohu!

 

*

 

Slepá víra zůstane vždy souznačnou s nepochopením! Proto nemůže býti nikdy přesvědčením a nemůže tedy také přinésti žádného oproštění a žádného vysvobození! Lidé, kteří se omezili na slepou víru, nemohou býti duchovně živí! Rovnají se mrtvým a nemají žádné ceny.

 

*

 

Zplnomocněncem Boha nemůže býti ze samotné povahy věci vůbec žádný člověk, leč by přicházel bezprostředně z Božského, tedy sám v sobě měl Božské! Jen v tom může spočívati plná moc.

 

*

 

'Tak jako nemůže býti do zvířete na zemi vštípen duch člověka, aby se tím živé zvíře mohlo státi člověkem, právě tak nemůže býti do člověka vštípeno Božské.

Abd‑ru-shin.

 

Přidat komentář

Odeslat