Pamatuj si mě     Zapomenuté heslo?   Registrovat  

Kdo byl Erich Wendland?

 

 

Erich Wendland (1902 - 1994) se stal po studiích evangelické teologie nejdříve luteránským farářem. Od roku 1934 jako člen „Vyznávající církve" čelil účelovým, rasově motivovaným výkladům Bible ve smyslu světonázoru „Německých křesťanů". Následkem byla „politická ochranná vazba" (prosinec 1939 - únor 1940), která ho měla umlčet.

Několik týdnů po propuštění z vazby ho navštívil jeden otec z jeho náboženské obce, aby přihlásil svou dceru ke konfirmačnímu vyučování s upozorněním, že dítě vyrostlo v duchovním prostředí myšlenek díla „Ve světle Pravdy - Poselství Grálu", které bylo v roce 1938 Hitlerem zakázáno.

Tím začal pro faráře Wendlanda jiný, nyní duchovní boj. Neboť toto dílo četl zprvu v úmyslu, že na základě Bible prokáže omyly a scestnost „Poselství Grálu". Když se mu to nedařilo a naopak se o pravdě tohoto nového vysvětlení Bible stále více a více přesvědčoval, zvěstoval s kazatelny Kristovo poselství již ve světle této Pravdy (1941 - 1943), což ho stálo církevní úřad: jeho postavení nepostradatelnosti (Uk-Stellung) ve funkci faráře bylo zrušeno a v září 1943 byl jako voják poslán na frontu. Po návratu z války byl jako farář nejdříve propuštěn na dovolenou. Když ale odmítl zůstat po tři roky v „čekací době", bylo proti němu zahájeno řízení k odnětí funkce.

Ke své obhajobě předal rozsudkové komisi evangelické církve 12 statí, ve kterých vylíčil základní otázky reformátorské teologie z pohledu díla „Ve světle Pravdy" (rukopis šířen pod názvem „Bible a její výklad VE SVĚTLE PRAVDY").

Po propuštění ze služeb církve (říjen 1946) studoval Erich Wendland na univerzitě v Bonnu německý jazyk, historii, zeměpis a pak ještě do roku 1967 učil na reálné škole, věnoval se psaní článků, veřejně přednášel a vedl semináře na universitách.

Když byl po svém odchodu do důchodu požádán, aby svých 12 statí nově vydal, vzniklo jeho zralé životní dílo, které roku 1987 zveřejnil pod názvem „Opravdová pomoc v rozbouřené době", aby tak čtenáři zprostředkoval své naplněné hledání Pravdy.

Přidat komentář

Odeslat